De RvC van AJAX

Regelmatig ontvang ik mails en brieven met betrekking tot AJAX. De meeste schrijvers denken nog steeds dat ik iets met AJAX te maken heb. Dat ik iedereen daar ken en dat ik voor iedere wedstrijd v rijkaarten ontvang. Helaas is dat niet zo.

Ik ben bij Ajax, na vijftien seizoenen als fysiotherapeut gewerkt te hebben, weggegaan op een niet “zo plezierige manier”. Dat was oktober 1972. Mijn laatste geblesseerde speler was Jan Mulder met zijn knieblessure.

Toen was AJAX nog een “gewone” voetbalclub met een bestuur dat bestond uit mensen die echt verstand van voetbal hadden en alles deden om de club in de top van het voetbal te laten meedraaien. De beste voorzitter die ik heb meegemaakt was Jaap van Praag. Hij had als slogan: “Ons kapitaal moet niet op de bank staan, maar in het veld”. Dat was toen. AJAX had een penningmeester Henk Timman, hij werkte bij de belastingdienst, Hij zorgde voor de financiën.

Tegenwoordig is AJAX een op de beurs genoteerd bedrijf. Men is aan handen en voeten gebonden. En dat botst vaak met het echte voetbal. Technische zaken worden behartigd door Hamstra en Huntelaar. Maar….iedere beslissing die zij nemen moet goedgekeurd worden door de Raad van Commissarissen. Zijn dat ex-voetballers, mensen die een toekomstige speler voor AJAX hebben gevolgd? Nee het zijn bestuurders die op het geld moeten passen. In de Raad zitten Leen Meyaard geboren 25 mei 1961, Annette Morsman geboren 23 augustus 1967, Ernst Ligthard (advocaat) geboren 2 juni 1969, Peter Mensing geboren 12 maart 1960 en Georgette Schlock geboren 4 augustus 1971 en Danny Blind, technische zaken.

Als men bij AJAX een speler wil kopen, die door Hamstra en Huntelaar, na zorgvuldige scouting, is geselecteerd dan moet het te betalen bedrag eerst worden goedgekeurd door de RvC en Susan Lenderink, CFO (chief financial officer). Dat botst regelmatig met de 2 H’s. Zij bepalen dan of het ‘nodig’ is en zo niet dan gaat de koop niet door. Ik ben het daar niet mee eens.

Er waren ook mails over Ten Hag. “Of ik het er mee eens ben dat hij spelers meeneemt”? Ik vind dat een trainer uiteraard mag vertrekken als hij zich kan verbeteren. Dat is in het bedrijfsleven ook zo. Maar ik vind het geen goede zaak dat hij dan ook de beste spelers meeneemt naar zijn nieuwe club. Hij verzwakt dan zijn oude werkgever. Natuurlijk ontvangt, in dit geval AJAX, veel geld, maar is dan wel een of meer spelers kwijt. Ik vind dat kwalijk. Maar vergeet niet voetbal is big business geworden.

Tot slot, ik heb nooit meer een (adviserende) functie bij AJAX gekregen. Ik mocht er zelfs de eerste jaren, van het toenmalige bestuur, niet meer komen. Nu heb ik een vaste plaats als lid van Lucky AJAX.

En het is waar was velen zeggen: “AJAX zit in je hart”. En dat blijft.

Tot de volgende column.