HAMSTRING BLESSURE

Bijna wekelijks kunnen we het op de TV zien. Een sportman of sportvrouw trekt een sprintje en grijpt dan plotseling naar de achterkant van zijn of haar been.

De reporter roept dan direct dat het een hamstring blessure is.

Maar wat is dat precies?

De hamstrings zijn drie spieren die aan de achterkant van het bovenbeen zitten. De halfpezige spier, de musculus Semitendinosum, de half vliezige spier, de musculus Semimembranosius en de musculus Biceps femoris. Deze spieren lopen van de zitbeenknobbel  tot onder het kniegewricht naar het scheenbeen.

 

De functie van deze drie spieren is om bij stand of liggen op de buik het been naar achteren of omhoog te bewegen.

Deze spieren zijn half spier half pees en daardoor niet zo elastisch. (soepel)als andere spieren .

Alle sporten waarbij veel gesprint moet worden vergen veel van de hamstrings.

Een hamstringblessure kan op verschillende manieren ontstaan.

 1. Een oude blessure die nog niet geheel is genezen. Te vroeg begonnen .
 2. Slechte warming-up
 3. Vermoeidheid
 4. Overrekking door foutieve stretching
 5. Onbalans tussen de Hamstrings en de bovenbeenspieren (Quadriceps)
 6. Een trap of klap tegen de achterkant van het been.

 

 1. Is duidelijk. Men wil graag spelen of trainen en begint te vroeg. Spelers zijn vaak bang om hun plaats in het team kwijt te raken en gaan toch spelen, ondanks dat men nog pijn voelt of omdat de genezingsperiode te kort is geweest. Een spierblessure duurt (altijd) weken voordat het scheurtje geheel is verdwenen..
 2. Warming-up wordt vaak verkeerd gedaan. Alle spieren moeten aan de beurt komen en niet alleen de bovenbeenspieren. Knieheffen, huppen springen zijn prima oefeningen, maar daarmee warm je de Hamstrings niet op. Ook te snel gaan sprinten, kan een oorzaak zijn. Ook bij een warming-up moet men rustig beginnen en het tempo langzaam opvoeren.
 3. Vaak doet men teveel achter elkaar op een training of in een wedstrijd. De spieren moeten altijd even de tijd hebben om een beetje te herstellen. Is men vermoeid en men gaat toch even een sprint aantrekken dan ontstaat vaak een spierblessure en in dit geval een Hamstring blessure.
 4. Veel trainers zien dan ook af van stretchen. Een spier kan men vergelijken met een elastiekje. Als je dat te ver uitrekt dan kunnen er vezeltjes scheuren. Zo ook bij een spier. Veel trainers en ook sporters zelf, zijn terug gekomen van het stretchen. Het geeft eerder een blessure dan dat het echt iets toevoegt. En zeker bij verkeerd stretchen.
 5. Bij krachttraining wordt altijd de nadruk gelegd op de bovenbeenspieren, de vierhoofdige dijbeenspier, de quadriceps Als deze spieren te sterk worden getraind is er een disbalans met de achterkant van het been. Met gevolg dat de toch al niet zo soepele  Hamstrings het begeven.
 6. Hierdoor kan er een bloeding ontstaan. Stop dan met sporten. Leg een ijspakking op de geblesseerde plek. Bij een bloeding of bloeduitstorting mag er nooit worden gemasseerd. Rust is hier de beste geneeswijze, totdat de bloeduitstorting is verdwenen.

 

Maar in alle gevallen, wat de oorzaak ook is, ontstaat er direct pijn in het getroffen gebied. En men kan niet verder trainen of spelen.

Een dergelijke blessure ontstaat meestal direct aan het begin van een training of wedstrijd. Dan zijn de spieren nog niet op temperatuur. Daarom is het van groot belang om een goede warming-up te maken. En bij grote en langdurige inspanningen is het goed als men zich van te voren laat masseren. Zodanig dat de spieren goed soepel zijn.

Een Hamstringblessure is een ernstige blessure, die goed moet worden behandeld.

Omdat de pijn al vrij snel is verdwenen denkt men dat de blessure wel mee valt en de sporter begint daardoor te vroeg met sporten.

Mijn advies is altijd: ‘Beter een week te laat, dan een dag te vroeg’.

 

In mijn volgende column zal ik nader ingaan op de behandeling van (spier-)blessures.

 

Salo Muller